Powiedz sobie: „Tak, POMAGAM!”

Dobre serce można okazać nawet w sklepie. Wystarczy podzielić się zakupami z najbiedniejszymi, wkładając trwałą żywność do koszy Caritas. W najbliższy piątek i sobotę (16 i 17 marca) ustawimy je w kilku miastach regionu.

Ogólnopolską zbiórkę żywności „Tak, POMAGAM”, w którą włącza się Caritas Archidiecezji Lubelskiej, zainicjowała Caritas Polska. Specjalne kosze staną w sklepach sieci Stokrotka i Biedronka w Puławach, Chełmie, Lublinie, Rejowcu Fabrycznym i Krasnymstawie. Będą przy nich czuwać  wolontariusze Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas. Każdego z nich lubelska Caritas wyposażyła  w specjalny identyfikator z logo zbiórki oraz ulotki informacyjne, które będą rozdawać odwiedzającym sklepy. Do koszy Caritas można włożyć m. in. mąkę, cukier, makaron, kasze, ryż,  płatki kukurydziane, dania gotowe, olej, konserwy mięsne i warzywne, herbatę, dżemy, słodycze  i bakalie. Wszystkie produkty, które uda się zebrać, tuż przed Wielkanocą trafią do najbardziej potrzebujących.

Zbiórka żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM” odbędzie się po raz drugi. Pierwsza taka akcja została przeprowadzona w grudniu. W ciągu dwóch dni wolontariuszom Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas z archidiecezji lubelskiej udało się wtedy zebrać 5 ton żywności, dzięki czemu pomoc otrzymało aż tysiąc najbiedniejszych osób.

W tym roku Caritas Archidiecezji Lubelskiej prosi o szczególną wrażliwość i większą hojność: coraz więcej osób zmaga się ze skrajnym ubóstwem, a od 2012 roku drastycznie zmalała pula żywności pochodząca z programu PEAD („Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności UE”).

Adresy sklepów w których będą prowadzone zbiórki:

STOKROTKA

Lublin 20-144, ul. Bazylianówka  58-60