Pomoc dla dziecka

Szukasz pomocy dla dziecka?

W ramach Fundusz Caritas Dzieciom pomagamy dzieciom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej i życiowej.

Zakres naszej pomocy zależy od sytuacji osoby składającej wniosek i możliwości finansowych Caritas.

świetlica środowiskowa

stypendia socjalne

dożywianie

wakacje

dofinansowanie operacji
i rehabilitacji

wyprawki
szkolne

program stypendialny Sportowe Skrzydła

Głównym celem Funduszu Caritas Dzieciom jest pomoc dzieciom z terenu Archidiecezji Lubelskiej poprzez finansowanie:

• świetlicy środowiskowej w siedzibie Caritas;
  • dożywiania – ciepłych i pełnowartościowych posiłków;
  • wyprawek szkolnych;
  • stypendiów socjalnych;
  • wypoczynku letniego i zimowego;
  • operacji i rehabilitacji.

Więcej informacji pod numerem telefonu 81 532 95 71.

Świetlica środowiskowa dla dzieci od 7 do 15 roku życia

Świetlica Środowiskowa Caritas jest placówką wsparcia dziennego, która prowadzi działalność opiekuńczą i wychowawczą oraz pozwala na racjonalne zagospodarowanie czasu wolnego od zajęć szkolnych dzieci i młodzieży w godzinach popołudniowych. Nadrzędnym aspektem pracy świetlicy jest aktywne wspomaganie rozwoju dziecka, rozwijanie jego zainteresowań poznawczych, umiejętności orientacji w otaczającej rzeczywistości oraz pobudzanie postawy twórczego reagowania na zachodzące w niej zmiany.

Świetlica prowadzona jest bezpłatnie dla dzieci od 7 do 15 roku życia, w której zapewniamy opiekę w godz. 12.00 – 19.00, ciepły i wartościowy posiłek (obiad i podwieczorek) oraz szereg zajęć pozalekcyjnych m.in.:

• pomoc w odrabianiu lekcji i nauce
  • zajęcia ruchowe
  • zajęcia plastyczne
  • zajęcia dydaktyczne
  • korepetycje z matematyki i  języków obcych ( j. niemiecki, j. angielski, j. hiszpański) udzielane przez wolontariuszy
  • zajęcia muzyczne
  • konkursy
  • wyjścia  do kina i muzeum
  • wycieczki/kolonie

Więcej informacji w siedzibie Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Lublinie lub pod numerem telefonu 662 202 999 lub 600 244 339

Zapraszamy do zapisów!

Dofinansowanie obiadów szkolnych

Caritas Archidiecezji Lubelskiej dofinansowuje obiady szkolne. Termin składania wniosków o przyznanie dofinansowania – 29.09.2024 r.. Wnioski należy składać drogą mailową(skan), pocztą lub osobiście w siedzibie Caritas. Informacje o przyznaniu i wielkości dofinansowania zostaną ogłoszone w listopadzie.

Program Stypendialny Skrzydła i Skrzydła dwa talenty

Program Skrzydła ma na celu długotrwałe wsparcie dzieci ze szkół podstawowych i średnich w zaspokajaniu podstawowych potrzeb umożliwiających edukację na odpowiednim poziomie zarówno dla dzieci i młodzieży polskich oraz w tym roku także ukraińskich. Do programu wskazywane są dzieci z rodzin o bardzo trudnej sytuacji materialnej, czasami dotkniętych dodatkowym problemem (choroba, niepełnosprawność, odejście lub śmierć jednego z rodziców, choroba dziecka lub jego rodzeństwa). Wsparcie, w zależności od potrzeb,  polega na zapewnieniu obiadu w szkole, odzieży, przyborów szkolnych oraz dofinansowaniu wycieczek i wyjazdów. Opłacane są również zajęcia wyrównawcze, pozalekcyjne oraz korepetycje. W sposób szczególny wspieramy utalentowane dzieci (program skrzydła – Dwa Talenty), które wyróżniają się na tle rówieśników, odnosząc sukcesy na polu sportowym, muzycznym, tanecznym czy naukowym. W ramach stypendium finansowane są m.in. treningi, obozy sportowe, zakup instrumentów muzycznych czy odzieży sportowej.

Dowiedz się więcej! -> szczegółowe informacje

3 kroki do otrzymania pomocy

1.

Wypełnij wniosek o udzielenie pomocy doraźnej

We wniosku zbieramy informacje, które pomogą nam dopasować pomoc do Twoich potrzeb. Jeśli korzystasz z pomocy Ośrodków Pomocy Społecznej lub innych instytucji dostarcz nam ich decyzję o przyznaniu pomocy.

2.

Dostarcz wniosek do Caritas w Lublinie

Wypełniony wniosek dostarcza do nas na adres: Caritas Archidiecezji Lubelskiej, ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2, 20-950 Lublin (pokaż na mapie). Godziny otwarcia: od poniedziałku do piątku w godz. od 9 do 14.

Prosimy o czytelne i kompletne wypełnienie wniosku.

Do wniosku załącz:

• dokumenty o dochodach
  • dokumenty MOPR
  • zaświadczenia lekarskie
  • dokumentację medyczną (w przypadku dofinansowania operacji lub rehabilitacji)

3.

Poczekaj na decyzję

O decyzji zostaniesz poinformowany telefonicznie. Wiemy, że liczy się każda chwila, dlatego Twój wniosek rozpatrzymy tak szybko jak to jest możliwe.

Potrzebujesz dodatkowych informacji?

Zgłoś się do Marty