Ogólnopolska zbiórka na rzecz Ekwadoru

trzesienie_ziemi_ekwador2_513x289

8 maja decyzją Konferencji Episkopatu Polski w kościołach w całej Polsce przeprowadzona zostanie zbiórka na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Ekwadorze.

Z danych Caritas Internationalis wynika, że wskutek trzęsienia ziemi, które 16 kwietnia miało miejsce w Ekwadorze ponad 660 osób zginęło a kilkadziesiąt tysięcy pozostaje bez dachu nad głową. Ponad 1100 budynków zostało zniszczonych, w tym 50 szkół. Zniszczeniami najbardziej dotknięte zostały miejscowości biedniejsze i słabiej zurbanizowane, leżące na wybrzeżu nadmorskim Ekwadoru.

Ludzie stracili cały swój dobytek oraz bliskich. Część kraju wygląda jak po działaniach wojennych. Przez wiele dni nie było prądu, wody i gazu. Ludzie nie mają gdzie mieszkać, koczują pod gołym niebem – powiedział dla Caritas Polska ojciec Eugeniusz Wetta, polski misjonarz, franciszkanin, od 20 lat pracujący w Ekwadorze.

Prezydent Rafael Correa szacuje, że koszty odbudowy kraju – po tym największym od dziesięcioleci kataklizmie – sięgną 3 miliardów dolarów. Odbudowa zaś potrwa kilka lat.

Od samego początku pomocą poszkodowanym zajmują się Caritas Ekwador oraz Caritas Internationalis, która uruchomiła na rzecz Ekwadoru międzynarodowy system pomocy.

Zwracam się do wszystkich ludzi dobrej woli, by odpowiedzieli na apel Kościoła w Polsce. Proszę o modlitwę za tych, którzy zginęli oraz modlitwę i wsparcie dla tych, którzy zostali bez dachu nad głową, by nie tracili nadziei – powiedział dyrektor Caritas Polska, ks. Marian Subocz.

Caritas Polska w odpowiedzi na apel Caritas Ekwador, Caritas Internationalis oraz Papieża Franciszka przekazała 20 tys. euro na natychmiastową pomoc dla poszkodowanych oraz rozpoczęła zbiórkę środków na ich rzecz. Zebrane podczas ogólnopolskiej zbiórki 8 maja środki zostaną wykorzystane na pomoc w konsultacji z Caritas Internationalis oraz lokalną Caritas.