Na pomoc dzieciom w Berdiańsku na Ukrainie

deti-1Wczoraj naszą Caritas odwiedziła Tatiana Goryachova, dziennikarka (korespondentka USAToday) i organizatorka pomocy humanitarnej dla Berdiańska na Ukrainie. Do Lubelskiej Caritas przyjechała w imieniu ks. Zdzisława Zająca – dyrektora Caritas Spes. Zwróciła się z prośbą o zorganizowanie pomocy humanitarnej dla dzieci dotkniętych skutkami wojny.

Sytuacja Berdiańska, miasta i portu nad Morzem Azowskim położonym na Ukrainie w obwodzie zaporoskim jest bardzo ciężka. Znajduje się 90 km od strefy walko o Mariupol. W ciąg 2 tygodni do miasta przybyło ponad 3 tysiące uchodźców z Ługańska i Doniecka. Przeważnie są to kobiety z dziećmi, które w ciągu paru minut opuściły swój dom zabierając jedynie to co mogły wziąć do rąk. Wśród uchodźców są dzieci, który uciekły ze stref walk. Między innymi dwóch chłopców, którzy uciekli z obwodu donieckiego. Przeszli 200 km, spali i żywili się w lesie.
W chwili obecnej pod opieką Caritas Spes w Berdiańsku znajduje się ok. 100 dzieci w wieku od 4 do 14 lat, które już teraz potrzebują naszej pomocy. Brakuje ciepłej odzieży, butów, kurtek i ubrań dnia codziennego. Ze względu na brak ogrzewania i zbliżającą się zimę, liczy się czas i nasza szybka reakcja.
deti-23Decyzją ks. Marcina Grzesiaka, zastępcę dyrektora Caritas Archidiecezji Lubelskiej, ogłaszamy zbiórkę darów rzeczowych dla dzieci w Berdiańsku. Poniżej publikujemy szczegółowy wykaz dzieci i ich potrzeb. Na chwilę obecną naszej pomocy potrzebuje grupa 21 dzieci (już wiemy że w niedługim czasie liczba dzieci potrzebujących zwiększy się).
Jeżeli chcesz pomóc to:
1. wybierz dziecko z listy (kliknij tu), które chcesz objąć wsparciem i skontaktuj się naszym Sekretariatem pod nr telefonu 81 532 95 71.
2. paczki należy dostarczyć do Centrali Caritas Archidiecezji Lubelskiej. Ważne, aby ubrania nadawały się dalszego użytkowania, najlepiej jeśli to możliwe aby były nowe. Najbardziej potrzebna jest ciepła odzież,  kurtki oraz zimowe obuwie.
W połowie października paczki zostaną wysłane do Berdiańska.
Już teraz składamy wielkie wyrazy podziękowania za wszelką pomoc!
deti-24 deti-25 deti-26