Korepetycje

100na100_dlaDiecezji_master_A3Dlaczego chcemy udzielać korepetycji? Skąd właśnie taki pomysł?

Przez wiele lat naszej pracy z osobami potrzebującymi, a zwłaszcza rodzinami zaobserwowaliśmy jedno – to, o co prosi dla swojego dziecka niemalże każdy rodzic to nie tylko żywność czy odzież (podstawowe potrzeby na każdy dzień), ale także pomoc w nauce.
Rodzice często obawiają się, że nie są w stanie wesprzeć dziecka – bo sami skończyli tylko podstawówkę, bo do szkoły chodzili tyle lat temu i już nie pamiętają jak oblicza się pole trapezu, bo nie znają angielskiego albo samotnie wychowują dzieci i zwyczajnie brakuje im czasu, by każdemu z nich poświęcić wystarczającą ilość czasu.

Jak to się zaczęło? W Caritas nic nie dzieje się przypadkiem!

W styczniu 2016 roku ścieżki naszego wolontariatu spotkały się z Dominikańskim Duszpasterstwem Akademickim – i tak, od słowa do słowa, rozpoczęła się przygoda z korepetycjami. Studenci rzucili się na głęboką wodę, ale ich odwaga zaprocentowała. Dzięki garstce śmiałków dziś już wiemy jak pracować z dziećmi i młodzieżą, jak możemy im pomagać. Wiemy też, choć to nieco smutniejsze wieści, że do tej pory nie udało nam się dotrzeć z pomocą do choćby połowy dzieciaków, których rodzice prosili nas o korepetycje.

Dlatego potrzebujemy właśnie Ciebie!

Już choćby od jutra możesz rozpocząć swoją przygodę, możesz zmienić czyjeś życie na lepsze, możesz zyskać ogromną wdzięczność – w oczach dziecka, któremu będziesz pomagać, jego rodzica, który będzie spał spokojniej, bez lęku o wyniki w nauce dziecka, a także całej społeczności Caritas, bo mamy pewność, że warto doceniać tych, którym po prostu się chce.

Wystarczy, że wypełnisz formularz zgłoszeniowy dostępy do pobrania poniżej i odeślesz go na wolontariat.lublin@caritas.pl.

Jak przygotujemy Cię spotkania z drugim, małym człowiekiem, który Cię potrzebuje?

Nie musisz się martwić, mądrzejsi o prawie dwuletnie doświadczenie nie będziemy rzucać Cię na głęboką wodę. Przede wszystkim zapewnimy Ci odpowiednie przygotowanie do prowadzenia korepetycji.

Najpierw opowiemy Ci nieco o wolontariacie, Twoich prawach jako wolontariusza, o tym, czym jeszcze zajmujemy się w Caritas (apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc może zostaniesz z nami na dłużej), a także podpowiemy jak na dobre inicjatywy zbieramy pieniądze, jak przekonywać ludzi, by wsparli to, o co walczymy, o co będziemy walczyć razem.

Później doświadczony pedagog podpowie bardzo techniczne rzeczy – jak przygotowywać się do korepetycji, z jakich pomocy możesz korzystać, by zajęcia były ciekawsze, jak zainteresować dziecko albo nauczyć się skupiać jego uwagę i stymulować pracę mózgu.

Nasza pani psycholog popracuje z Tobą nad tym, żeby nie towarzyszyło Ci uczucie wypalenia czy zmęczenia, jeśli efekty korepetycji nie okażą się natychmiastowe albo jakieś dziecko po prostu z nich zrezygnuje (takie wyjątkowe sytuacje też się zdarzają, choć naprawdę rzadko, chcemy jednak przygotować Cię na każdą ewentualność). Dowiesz się jak reagować w trudnych sytuacjach, jak oddzielać emocje towarzyszące Ci podczas pracy z dzieckiem od codziennego życia, by nie skupić się za bardzo na życiu kogoś, kim nie jesteś.

wwwAż wreszcie zostaniesz przygotowany do roli animatora – wyposażymy Cię w umiejętności zarządzania grupą, przygotowywania i przeprowadzania zajęć dla dzieciaków i młodzieży, stymulowaniach ich rozwoju nie tylko poprzez naukę wprost (nie tylko z książkami, nie tylko w tematyce szkolnej).

Podsumowując – mamy dla Ciebie naprawdę ogrom wiedzy, który przydaje się zdecydowanie częściej niż tylko podczas korepetycji. Jesteśmy przekonani, że warto spróbować, dlatego nie wahaj się – wypełnij ankietę i ślij ją do nas, a my już będziemy wiedzieli co z tym dalej zrobić – trafisz pod najlepsze skrzydła.

Nie zwlekaj, wypełnij formularz i ślij go na wolontariat.lublin@caritas.pl.

Razem możemy więcej!

Formularz zgłoszeniowy (kliknij aby pobrać).