Kilometry Dobra w Krasnymstawie

Ten dzień zapowiadał się deszczowo i ponuro… do czasu! :)

24 maja razem z wolontariuszami z centrali odwiedziliśmy Krasnystaw.Zaczęliśmy od parafii MB Pocieszenia, Trójcy Przenajświętszej oraz św. Franciszka Ksawerego, aby tuż przed wielkim finałem Kilometrów Dobra, zachęcić mieszkańców do przekazania symbolicznej złotówki. Dzięki gościnności każdego miejsca mogliśmy opowiadać parafianom o naszej kampanii, a przede wszystkim o celu zbiórki, który właśnie mieszkańcom Krasnegostawu jest najbliższy! Wisienką na torcie w tym dniu było wspaniałe spotkanie na Rynku, gdzie po godzinie 15.00 zebrało się mnóstwo osób i wspólnie układaliśmy złotówki podziwiając występy lokalnych grup artystycznych: zespołu FRAJDA działającego przy Młodzieżowym Domu Kultury pod opieką p. Jadwigi Litkowskiej oraz dziecięcej grupy „Petit” z Zespołu Szkół nr 5 w Krasnymstawie i starszej grupy „Black Souls” z Krasnostawskiego Domu Kultury koordynowanych przez p. Żanetę Poźniak.

Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w ten sukces. Księżom z krasnostawskich parafii za obecność, a  zwłaszcza ks. Romanowi Skowronowi za rewelacyjne pokazy tańca i animacje, Panu wiceburmistrzowi Robertowi Kościukowi, który wraz z Małżonką pomagał nam układać złotówki i przyniósł pełną skarbonkę, którą zapełnili pracownicy Urzędu Miasta. Wszystkim lokalnym firmom, które zaangażowały się w zbiórkę i przekazały pieniądze na ukończenie budowy centrum Charytatywnego Caritas, a w sposób szczególny firmie Kartonex.

Nie spadła na nas ani jedna kropla deszczu, a humory dopisały do ostatniej chwili. Dzięki takim spotkaniom widzimy ile jest w nas wszystkich dobra!

Dzięki zaangażowaniu wszystkich mieszkańców Krasnegostawu, wspólnie zebraliśmy 4917,41 zł,
co daje nam ponad 111 metrów dobra!

Dziękujemy! :)

Maria Bochenkiewicz