Już dziś konferencja prasowa rozpoczynająca akcję Tornister Pełen Uśmiechów!

Caritas Archidiecezji Lubelskiej zaprasza bardzo serdecznie na konferencję prasową inaugurującą kampanię „Tornister Pełen Uśmiechów” mającą na celu wyposażenie dzieci z rodzin ubogich, niepełnych i zmagających się z problemami w wyprawki szkolne.

Konferencja odbędzie się w dniu 2 sierpnia 2016 r. o godz. 12:00 w Szkole Podstawowej nr 52 w Lublinie przy ul. Władysława Jagiełły.

Podczas konferencji przekazane zostaną dane dotyczące dotychczasowej pomocy w postaci wyprawek szkolnych oraz obecnego zapotrzebowania rodzin na tego rodzaju wsparcie. Do Państwa dyspozycji będą:

1. Hubert Matusiewicz OH – Zastępca Dyrektora Caritas Polska;
  2. Wiesław Kosicki – Dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej;
  3. Jolanta Misiak – przedstawiciel Kuratora Oświaty w Lublinie;
  4. Małgorzata Stacharska – Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie;
  5. Przedstawiciel firmy Selgros Cash&Carry w Lublinie będącej partnerem kampanii – p. Adam Klimek;
  6. Przedstawiciel mistrzyń Polski w piłce ręcznej będących ambasadorami kampanii: Pani Marta Daniewska – przedstawiciel MKS Selgros Lublin oraz zawodniczki: Joanna Drabik, Sylwia Matuszczyk i Weronika Gawlik;
  7. Przedstawiciele Centrum Spotkania Kultur w Lublinie;
  8. Rodzina korzystająca z pomocy Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Kampania „Tornister Pełen Uśmiechów” realizowana jest przez Caritas w Polsce po raz ósmy. Jej celem jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów przez zebranie funduszy na zakup i wyposażenie kilkudziesięciu tysięcy wyprawek szkolnych dla najuboższych dzieci i młodzieży w Polsce lub zakup i przekazanie gotowych wyprawek szkolnych. W samej archidiecezji lubelskiej wyprawki co roku otrzymuje około 500 dzieci, które dzięki temu bez lęku wkraczają w rok szkolny. Ogólnopolski finał „Tornistra Pełnego Uśmiechów” odbędzie się w tym roku w Lublinie – 28 sierpnia 2016 r. od godz. 11:30 na Placu Teatralnym Centrum Spotkania Kultur.

nagłówek