Fundusz Caritas Dzieciom – jeden z celów tegorocznej kampanii Przekaż 2%…

Wakacje, wyprawki szkolne, stypendia, dożywianie, dofinansowanie operacji i rehabilitacji – to wyzwania, z którymi mierzy się nasza Caritas przez cały rok. Każdego dnia dostajemy zapytanie o pomoc dla dziecka. Dlatego tak istotne jest dla nas, aby dotrzeć z pomocą do każdego potrzebującego. W 2013 roku postanowiliśmy podjąć to wyzwanie i zrealizować kampanię „Przekaż 2% – 1% z podatku i 1% od serca”.
Logo FCD wersja ostateczna

Od samego początku mieliśmy świadomość, że 2% to kampania inna i szczególnie ważna. Wierzyliśmy, że dzięki 1% z podatku i 1% od serca możemy ZMIENIAĆ i POMAGAĆ DWA RAZY WIĘCEJ. Dziś wiemy, że warto było podjąć ryzyko. To działa.

Dowód nr 1: środki finansowe z tytułu 1% w 2013 roku wyniosły: 74 030,86 zł, w 2014 roku było to już: 122 477,47 złotych;
Dowód nr 2: w 2013 roku Fundusz Caritas Dzieciom sfinansował 20 000 ciepłych posiłków na kwotę  17 618,80 zł, dzięki Darczyńcom 2% w 2014 roku liczba posiłków podwoiła się, przekazaliśmy 62 902,36 zł co daje liczbę 38 164 ciepłych posiłków;
Dowód nr 3: sprzęt rehabilitacyjny dla osób starszych i chorych, w 2013 roku z skorzystał z niego 184 osoby, dzięki Darczyńcom 2% w 2014 roku było to już 268 osób;
Dowód nr 4: w 2013 roku wyprawki szkolne otrzymało 400 dzieci, dzięki Darczyńcom 2% w 2014 roku ta  liczba wzrosła do 500 dzieci;
Dowód nr 5: nasz pomysł inspiruje innych – Caritas Archidiecezji Łódzkiej również prosi o przekazanie 2%.
Tych przykładów moglibyśmy mnożyć i mnożyć, ale to nie jest najważniejsze. Liczy się tylko pomoc potrzebującym.

Drodzy Darczyńcy dzięki Wam pomagamy, planujemy kolejne działania, realizujemy projekty, zdobywamy nieosiągalne cele i możliwym czynimy niemożliwe. Bez Was nasza praca nie przynosiłaby takich efektów jak teraz. Tylko razem możemy osiągnąć jeszcze więcej i za to dziękujemy!

dziekujemy

Dlatego prosimy w tym roku również przekażcie 2% dla naszych podopiecznych.