Edukacyjne zajęcia wyrównawcze dla dzieci w Ośrodku dla Cudzoziemców w Łukowie

W każdą sobotę, w Ośrodku dla Cudzoziemców w Łukowie, w ramach Projektu „Nowy Dom Polska”, odbywają się edukacyjne zajęcia wyrównawcze dla dzieci mieszkających w Ośrodku. Zajęcia prowadzone są przez panią Yakhitę Arsoevą, doradczynię międzykulturową Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Lublinie. Celem zajęć jest pomoc dzieciom w asymilacji w nowym otoczeniu, w przełamywaniu barier kulturowych oraz językowych, którym najmłodsi muszą stawić czoła, co często bywa dla nich bardzo trudne. Są to zajęcia pozalekcyjne, na których dzieci mają możliwość powtórzenia oraz utrwalenia nabytych w szkole umiejętności, jak również zdobywają nową wiedzę z zakresu różnych przedmiotów. Mają także okazję poprosić o pomoc w odrobieniu lekcji, dzięki czemu wspólnie ze starszymi rówieśnikami mogą rozwiązać zadania, które sprawiają im szczególne trudności.  Zajęcia są prowadzone są w bardzo atrakcyjny sposób, często mają formę zabawy. Dzieci uczestniczące
w zajęciach, łatwiej otwierają się na nowe otoczenie, są pewniejsze siebie i swoich umiejętności, nie czują się gorsze ani dyskryminowane ze względu na swoje pochodzenie. Ponadto, zajęcia wyrównawcze są dla nich okazją do wspólnego spędzania czasu oraz integracji z rówieśnikami.

Projekt jest realizowany przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi oraz Urzędem do Spraw Cudzoziemców. Projekt współfinansowany z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa. Wkład UE „Bezpieczna Przystań.

Untitled-1

IMG-20170404-WA0002 IMG-20170404-WA0003 IMG-20170404-WA0007