Centrum Charytatywne w Krasnymstawie

Centrum Charytatywne to nasza najnowsza i najnowocześniejsza placówka, która oprócz specjalistycznej pomocy medycznej i opieki dla obłożnie chorych, zapewnia wsparcie psychologiczne, rehabilitacyjne czy duchowe dla każdego, kto tego potrzebuje.

Zachęcamy do odwiedzenia strony www.centrumcharytatywne.pl

dsc_0604

Zapraszamy do skorzystania z  usług nowo powstałego Ośrodka Rehabilitacyjnego mieszącego się w Centrum (ul. Szkolnej 9 w Krasnymstawie).

Przyjmujemy pacjentów ze skierowaniem od lekarza POZ lub innego specjalisty.

Oferujemy:

• zabiegi z zakresu fizykoterapii: laser, UD, prądy DD, prady interferencyjne, prądy Tens, prądy Trauberta, galwanizacja, jonoforeza, elektrostymulacja, DKF, Terapuls, ultrafonoforeza, sollux, PMNCz, krioterapia,
  • zabiegi z zakresu kinezyterapii: kinesiology taping,ćwiczenia bierne, ćwiczenia czynno-bierne, ćwiczenia w odciążeniu, ćwiczenia czynne w odciążeniu z oporem, ćwiczenia z oporem, ćwiczenia wspomagane, ćwiczenia izometryczne, ćwiczenia oddechowe, pionizacja, ćwiczenia ogólnousprawniające, indywidualna praca z pacjentem
  • masaż leczniczy

Leczymy pacjentów z różnymi schorzeniami: reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), ostre zespoły bólowe kręgosłupa, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK), nerwobóle, rwa kulszowa, rwa udowa, choroba zwyrodnieniowa stawów, zespół cieśni nadgarstka, zapalenie zatok przynosowych, porażenia nerwów, stany po urazach narządu ruchu, stany po przebytych udarach OUN, stwardnienie rozsiane (SM), porażenie spastyczne i wiotkie, ostroga piętowa, zespoły bolesnego łokcia, stany po zabiegach operacyjnych narządu ruchu, różne ograniczenia sprawności ruchowej.

Rejestracja medyczna pod numerem telefonu

81 473 25 19

Ośrodek rehabilitacyjny otwarty w godzinach: od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.30

Naszymi pracownikami są wykwalifikowani fizjoterapeuci posiadający liczne kursy i szkolenia (kinesiogy taping, PNF, Terapia manualna, Badanie i fizjoterapia funkcjonalna w uszkodzeniach stawu barkowego i kolanowego itp.), z kilkuletnim doświadczeniem.

Kierownik Ośrodka Rehabilitacji mgr Anna Marchewka

Fizjoterapeuci: mgr Barbara Ogrodniczuk, mgr Karol Błaszczak, mgr Edyta Domańska, mgr Agata Lachawiec, mgr Dorota Brzyszko. Rejestracja: Dorota Badach, Monika Kędziera.

Psychoterapia

Psychoterapia może pomóc osobom, które:

• mają dolegliwości somatyczne, które nie mają podstaw fizjologicznych
  • mają problemy ze snem
  • mają trudności w relacjach z innymi ludźmi
  • cierpią z powodu obniżonego nastroju, złego samopoczucia
  • chcą się rozwijać i poznawać siebie, podnosić jakość swojego życia
  • borykają się z uzależnieniami różnego typu
  • mają cechy charakteru, które zakłócają ich życie i niekorzystnie wpływają na kontakty z ludźmi
  • przeżywają ciężki okres w swoim życiu (np. rozwód, utratę pracy, rozpad małżeństwa, żałobę po stracie bliskiej osoby)
  • nie potrafią poradzić sobie ze stresem
  • czują się wypalone zawodowo
  • mają kłopoty w związkach
  • obserwują u siebie zaburzenia jedzenia
  • potrzebują wsparcia i pomocy psychologicznej w związku z poważną chorobą somatyczną
  • mają kłopoty wychowawcze z dzieckiem

Psychoterapię prowadzi mgr Joanna Dutkowska, psychoterapeuta rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Psychoterapii Integratywnej, w trakcie szkolenia do certyfikatu w polskim Instytucie Psychoterapii Integratywnej w Krakowie.

Przyjmuje w środy i czwartki,  w godz. 10.00 – 14.00

Rejestracja pod numerem telefonu:

81 473 25 19

Świetlica „Arka”

Serdecznie zapraszamy dzieci z klas I – VI szkoły podstawowej do świetlicy środowiskowej działającej w Centrum Charytatywnym Caritas w Krasnymstawie. Zajęcia w świetlicy odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00. Uczestnikom zajęć świetlicowych proponujemy:

• Pomoc w odrabianiu lekcji
  • Zajęcia korekcyjne
  • Pogadanki z psychologiem
  • Zajęcia rozwijające wyobraźnię, pamięć i koncentrację
  • Zajęcia plastyczno – manualne
  • Składanie origami
  • Zajęcia teatralne
  • Pokazy chemiczne i doświadczenia
  • Zabawy na świeżym powietrzu

Kontakt: 81 473 25 19

Wolontariat

Lepiej jest zapalić świecę, niż przeklinać ciemność – św. Matka Teresa z Kalkuty

Młodzież z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, chętną do niesienia pomocy, uśmiechu i nadziei wszędzie tam, gdzie ktoś ich potrzebuje, zapraszamy do Centrum Charytatywnego Caritas w Krasnymstawie!

Ośrodek Wolontariatu mieszczący się w naszym Centrum wspiera działalność Szkolnych Kół Caritas, bierze udział w akcjach ogólnopolskich i ogólnodiecezjalnych oraz podejmuje własne inicjatywy, mające na celu niesienie pomocy potrzebującym. Jesteśmy otwarci na Wasze pomysły. Działając wspólnie możemy być ogromnym wsparciem dla innych oraz dla siebie nawzajem.

Osoby chętne do rozpoczęcia przygody z wolontariatem Caritas zapraszamy w poniedziałki i piątki o godz. 16:00. Do zobaczenia!