Caritas prosi: podziel się sercem

Tylko cztery adwentowe tygodnie ma przed sobą lubelska Caritas, żeby ubodzy i bezdomni w święta nie cierpieli głodu. Pomoże jej każdy, kto włączy się w ruszające wkrótce akcje: „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”, „Gwiazdka nadziei”, „Dar serca” i zbiórka żywności pod hasłem „Tak, pomagam”.

Małe świece z logo Caritas, rozprowadzane przez wolontariuszy w ramach „Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom”, już od najbliższej niedzieli będzie można nabyć w parafiach i szkołach archidiecezji lubelskiej. Dzięki ofiarom pozyskanym z rozprowadzania świec lubelska Caritas funduje stypendia socjalne (obecnie otrzymuje je trzydzieścioro dzieci), ciepłe posiłki w szkołach (w tym roku szkolnym korzysta z nich ponad sto osób)  a także organizuje letni i zimowy wypoczynek dla uczniów z rodzin wielodzietnych i ubogich (w 2012 roku – pół tysiąca dzieci i młodzieży). Znaczna część środków pokryje także koszty operacji i rehabilitacji dzieci chorych. W tym roku na ten ostatni cel Caritas przeznaczyła w sumie 50 tys. zł, 10 tys. dolarów i 3 tys. euro.

Podobnie, jak przed Wielkanocą, w okresie Adwentu odbędzie się zbiórka żywności pod hasłem „Tak, pomagam”. W dwa weekendowe dni, 14 i 15 grudnia, wolontariusze Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas będą czekać na ludzi dobrej woli w wybranych (lista dostępna jest poniżej) supermarketach sieci Stokrotka, Biedronka i Carrefour, w kilku miastach regionu: Lublinie, Puławach, Krasnymstawie i Rejowcu Fabrycznym. Do specjalnie oznakowanych wózków będzie można wkładać trwałą żywność, np. cukier, mąkę, makaron, olej czy słodycze. Tuż przed świętami będą one wydawane najuboższym.

Akcja „Gwiazdka nadziei”, to najprostsza  forma pomocy, a więc alternatywa dla zabieganych – wystarczy wrzucić pieniężną ofiarę do wystawionej w kościele puszki  Caritas. Zebrane środki finansowe umożliwią dokupienie żywności do magazynów lubelskiej Caritas, bo tej ze zbiórek żywności nie wystarcza dla wszystkich potrzebujących.

Przez cały Adwent w parafiach archidiecezji lubelskiej dostępne będą także specjalne torby, oznakowane jako „Dar serca”. Ci, którzy wezmą je do swoich domów, proszeni są o zapełnienie ich trwałą żywnością i środkami czystości a następnie odniesienie do kościoła.  Wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas  przekażą zebrane w ten sposób dary tym parafianom, których sytuacja materialna jest szczególnie trudna.

Adresy sklepów w których będą prowadzone zbiórki żywności:

STOKROTKA

Lublin, ul. Bazylianówka  58-60