Dzień Otwarty Ośrodka dla Cudzoziemców w Łukowie

24 maja 2017 roku, podobnie jak w roku ubiegłym, odbył się Dzień Otwarty  organizowany przez Ośrodek dla Cudzoziemców w Łukowie, Stowarzyszenie Dla Ziemi oraz Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Archidiecezji Lubelskiej.  Tego rodzaju wydarzenie, zrodziło się z inicjatywy Urzędu do Spraw Cudzoziemców, mającej na celu wspieranie procesu integracji cudzoziemców w Polsce. Podczas Dnia Otwartego, każdy mógł przyjść do Ośrodka, zobaczyć jak jego mieszkańcy spędzają czas, jak wygląda ich życie w Polsce, w początkowym etapie integracji. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele instytucji publicznych, współpracujących z Ośrodkiem, okoliczni mieszkańcy Łukowa, oraz najważniejsi w tym dniu, jego mieszkańcy. Goście mieli niepowtarzalną okazję spróbować tradycyjnych wypieków kuchni czeczeńskiej, tureckiej, ukraińskiej, białoruskiej, tadżyckiej oraz symbolicznie, polskiej. Mieszkanki Ośrodka dołożyły wszelkich starań, by ich wypieki na chwilę przeniosły gości w ich rodzinne strony. Nie mogło więc zabraknąć tradycyjnej chałwy czeczeńskiej czy ukraińskich rogalików. Odbyły się również pokazy narodowych tańców. Nie zapomniano również o najmłodszych. Dla dzieci zostały zorganizowane warsztaty muzyczne, plastyczne oraz taneczne, dmuchańce, zabawy w plenerze, oraz słodkie upominki.