57 ton pomocy na Ukrainę – transport już wyruszył

DSC00050

57 ton pomocy w formie paczek świątecznych, kurtek zimowych, śpiworów oraz nagrzewnic  od Caritas Polska wyruszy już dziś konwojem humanitarnym na Ukrainę. Jest to możliwe dzięki współpracy Caritas Polska, Polskiego Czerwonego Krzyż, Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej przy finansowaniu przez Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Partnerem dla Caritas Polska po stronie ukraińskiej jest Caritas Ukraina, która pomaga uchodźcom wewnętrznym w Charkowie. Pomoc przygotowana przez Caritas Polska ma wartość 647 796,00 zł.

Transport odbywa się dzięki Państwowej Straży Pożarnej i dotrze do Charkowa prawdopodobnie w sobotę, 20 grudnia.

Polacy po raz kolejny pokazują, że los potrzebujących nie jest im obojętny. To wsparcie jest bardzo istotne szczególnie w obliczu nadchodzącej zimy – powiedział ks. Marian Subocz – Dyrektor Caritas Polska.

Konflikt na Ukrainie trwa od listopada 2013 roku. Według danych Migracyjnej Służby Ukrainy na Ukrainie znajduje się ponad 455 000 uchodźców wewnętrznych. W wyniku trudnej sytuacji społeczno-politycznej i przedłużającego się konfliktu wielu Ukraińców zostało pozostawionych bez pomocy oraz możliwości przygotowania się do zimy.

Caritas Polska od początku trwania konfliktu na wschodniej Ukrainie wspiera poszkodowanych poprzez Caritas Spes (Caritas Kościoła Rzymsko-Katolickiego) i Caritas Ukraina (Caritas Kościoła Grecko-Katolickiego). Szczegółowy opis zamieszczamy poniżej:

1. W lutym 2014 roku Caritas Polska przekazała 150 000 zł Caritas Spes we Lwowie na pomoc poszkodowanym na Majdanie. Zakupiono leki i żywność dla potrzebujących i rannych.
  2. W marcu 2014 roku w porozumieniu z Pocztą Polską została przeprowadzona akcja „Rodzina rodzinie rodziny polskie rodzinom ukraińskim”. Dzięki Caritas wysłano ponad 9 tysięcy paczek do 96 ukraińskich parafii (z Polski wysłano razem ok. 25 tysięcy paczek).
  3. Dzięki współpracy Caritas Polska i MSZ ponad 600 ukraińskich dzieci zostało wysłanych na kolonie letnie w Polsce w 2014 r. (organizowane przez 19 Caritas Diecezjalnych).
  4. Zorganizowano kolonie na terenie Ukrainy, w których uczestniczyło ponad 1300 ukraińskich dzieci zostało przeznaczone 140 000 EUR. Dodatkowo około 1000 ukraińskich dzieci spędziło letni wypoczynek na koloniach w Polsce.
  5. W sierpniu w odpowiedzi na apel Caritas Ukraina Caritas Polska przekazała 20 000 EUR na rzecz przesiedleńców w okolicach Charkowa. Z projektu zakupiono ciepłą odzież, żywność, art. higieniczne oraz grzejniki. Udzielno też wsparcia psychologicznego oraz prawnego dla przesiedleńców w Charkowie.
  6. Caritas Polska przekazała także pomoc wysokości 15 000 EUR potrzebującym na Krymie poprzez Caritas Spes Crimaea z Symferopola. Zakupiono żywność, leki, środki chemiczno-higieniczne oraz ubrania i obuwie.
  7. We współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych w ramach projektu pomocy humanitarnej przygotowania do zimy zostało przekazane 250 000 zł dla Caritas Ukraina. Celem jest wsparcie przesiedleńców w zachodniej Ukrainie w postaci opłacenia czynszu, zakupu ciepłej odzieży oraz wsparcia psychologiczno-prawno-zawodowego (ok. 750 osób).

27 listopada 2014 r. został wysłany transport humanitarny z pomocą dla uchodźców wewnętrznych na terenie zachodniej Ukrainy. Transport dotarł do Caritas Samborsko-Drohobyckiej i rozdystrybuowany dla przesiedleńców.

Również Caritas Archidiecezji Lubelskiej systematycznie organizuje pomoc dla Ukrainy, wysyłając pomoc humanitarną oraz środki finansowe.

źródło:caritas.pl