1% na zakup profesjonalnej protezy dla Przemka

W 2011 roku Przemek zachorował na nowotwór złośliwy kości – osteosarcoma, pierwotny nowotwór tkanki kostnej umiejscowiony pod prawym kolanem. Od tego wydarzenia jego historia życia zapełniła się bólem, cierpieniem, walką ale i nadzieją na lepszą przyszłość.

Na profesjonalny krok w przyszłość!

W niecały miesiąc od rozpoznania choroby otrzymał pierwsze chemie. Mimo wszystkich skutków ubocznych i wielkiego cierpienia, chemioterapię znosił dzielnie. Po trzech miesiącach przeszedł operację usunięcia guza i wstawienia endoprotezy stawu kolanowego. Niestety endoproteza nie została przyjęta przez organizm. Po miesiącu rana otworzyła się i doszło do zakażenia gronkowcem. Rana musiała pozostać otwarta, aby kontynuować następne bloki chemii w celu ratowania życia. Przemek mimo wielkiego bólu i cierpienia nie poddawał się. Cały czas wspierali go rodzice. Po zakończonej chemioterapii rozpoczęła się kolejna walka o ratowanie nogi. Leczenie, które trwało ponad rok niestety nie przyniosło żadnych efektów. Było jeszcze gorzej, zakażanie utrzymywało się, mięśnie przestały funkcjonować, w kości pojawiła się osteoporoza, a noga była krótsza o 10cm. Mimo wielkiego bólu Przemek wszystko znosił dzielnie, cały czas kontynuował naukę z rewelacyjnymi wynikami i średnią ponad 5,0! W końcu zapadła decyzja o amputacji nogi. Wydawało by się, że amputacja to dla niejednego człowieka wyrok – kalectwo. Ale nie dla Przemka i jego rodziców. Nastoletni Przemysław przeszedł siedem operacji i nie poddał się chorobie. Dostał się do III Liceum Ogólnokształcącego Unii Lubelskiej w Lublinie do klasy matematyczno – fizycznej. Po jej ukończeniu został studentem pierwszego roku na Politechnice Lubelskiej.

Dziś potrzebuje wsparcia w kolejnym kroku w walce o samodzielność. Jego proteza na czas wzrostu musi zostać zastąpiona w pełni profesjonalną, która w znacznie lepszym stopniu pomoże mu pokonywać bariery architektoniczne. Jej koszt to 165 000 zł. Możemy mu w tym pomóc! Wystarczy przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Lubelskiej z dopiskiem Przemek Król. Do czego gorąco zachęcamy!

NR KRS 0000204819

Na profesjonalny krok w przyszłość!

Zachęcamy do skorzystania z darmowego program dedykowanego Caritas Archidiecezji Lubelskiej

PIT (kliknij tu aby pobrać program)   PIT (kliknij aby wypełnić PIT online)

Przemek Król